Abdulaziz Duri

İlk Dönem İslam Tarihi




Prof. Abdulaziz Duri 
KİTABEVİ 

İslam'ın ilk dört yüzyılının siyasal, sosyal, iktisadi, kültürel ve fikri açıdan geniş kapsamlı ve dikkatli bir analizden geçirilmesi gerekiyor. Bu özel ihtimamın nedeni İslam medeniyetine damgasını vurmuş genel özelliklerin, akımların bu dönemde ortaya çıkmış ve netleşmiş olmasıdır. Eğer İslam tarihi bu merkezi merhalesinde sağlam bir analize tabi tutulursa bundan sonraki aşamaların problemlerini perdeleyen müteahhir imgeler de çökecektir. Böylece de kültürün kendini yeniden üretebilmesine de kapı aralanmış olacaktır. 
Duri'nin elinizdeki çalışması İslam tarihinin ilk döneminin açıklamasını, yorumunu yapma iddiasındaki üç önemli çalışmadan birisidir. Duri bu konuyla ilgili ilk makalesini yazdığı zaman batıda Van Vloten ve Wellhausen'in açıklama tarzları geçerliydi ve İslam dünyasını da etkilemişti. Duri'nin tezi kitapta da görüleceği gibi temelde İslami akım ile kabilevi akım diye tanımladığı iki akımın çatışmasına dayanmaktadır. Duri'ye göre İslam'ın ilk dönemindeki değişim ve dönüşümlerin motoru eski sosyo-kültürel yapıyı temsil eden kabilevi akımla, yeni yönelişi, ilkeleri ve mefhumları temsil eden İslami akım arasındaki çatışmaydı.

   
Çevirmen: Hayrettin Yücesoy
Baskı Sayısı 1. Baskı
Dil TÜRKÇE
Sayfa Sayısı 160






İslam İktisat Tarihine Giriş




Prof. Abdulazîz Dûrî'nin, kendi türünün Türkçedeki ilk örneği sayılabilecek olan bu eseri, İslâm Dünyası'nın adeta metruk halde olan "İktisadî Tarih"inin genel bir haritasını çizerek konuya duyulan "acil" ilk bilgi ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.


İslâm'ın getirdiği yeni ilke ve değerlerin, iktisadî, sosyal ve siyasî hayata, ilişkiler, kurumlar, statüler ve dengeler şeklinde nasıl ve ne ölçüde yansıyabildiğini; teorik ilkelerin sosyo-ekonomik realiteyle giriştiği diyaloğun yol açtığı oluşumlar, açılımlar, dönüşümler ve sancıları; İslâm medeniyetinin gelişme yolu üzerindeki uygarlıklarla hayatın her alanında gerçekleştirdiği alışverişleri ve nihayet tarihin seyri içinde muhatap olduğu krizleri dirayet, maharet ve ustalıkla değerlendiren Prof. Dûrî, bu konularda mevcut bilgi yetersizliğinin giderilmesi hususunda son derece değerli katkılarda bulunmaktadır. 


Prof. Duri, her biri ayrı ayrı önemli olan üç başarıyı, aynı anda ve bir arada göstermektedir: Hem bilgi muktesebatımıza yeni ilavelerde bulunmakta, hem konusuna yeni bakış açıları getirmekte, hem de yeni çalışmaları harekete geçirebilecek taze ilhamlar uyandırmaktadır.


Dili: Türkçe
Yayınevi: İnsan Yayınları
İlk Baskı Yılı : 2014
Sayfa Sayısı : 167
Dil : Türkçe








Comments

Popular posts from this blog

A. Şnurov

A. Kadir Çüçen

Abdulaziz Bayındır